Skoči na glavno vsebino

V tem šolskem letu smo pletli rdečo nit s kulinariko, otroci so se ozaveščali o pomembnosti predelave in pridelave hrane za pripravo jedi. Otroci so skozi kulinariko spoznavali zgodovino kraja, se spomnili starih knapčevih jedi (funšterc/knapovsko sonce, fanikohen in grenadirmarš), se seznanili z načinom pobiranja pridelkov in uporabo pripomočkov. Otroci so sadili krompir, pobirali krompir, sadje in zelenjavo ter  ličkali koruzo. Delo so otroci opravljali glede na letni čas. V projekt je bila vključena tudi prednostna naloga vrtca, na temo »IGRE NEKOČ«. Tako so otroci spoznavali tudi stare običaje in navade.

V vrtcu je skozi celo leto lepo dišalo, saj so si otroci s pomočjo vzgojiteljic in lokalnimi osebami, pripravljali različne kulinarične spominke. Otroci so pekli kruh, pico, piškote, muffine, palačinke, si pripravljali sadne napitke, izdelali zeliščno sol. V vrtcu so nas obiskali pek, ki je otrokom predstavil postopek za pripravo in peko kruha ter žemljic, picopek, ki je skupaj z otroki pripravil pico iz droži, mlinarja, ki sta otrokom pokazala kako iz žita nastane moka, kuhar, ki je z otroki pekel slastne piškote ter starši in stari starši otrok vrtca. Z njimi so otroci pridobili izkušnjo za pripravo jedi, se seznanili s pripravo hrane nekoč in danes. Sodelovali smo tudi z lokalno kmetijo Končina, kjer smo na njihovi njivi sadili krompir. Šolska kuhinja je ob tradicionalnem spomladanskem Knapčevem pohodu za vse pohodnike pripravila staro knapčevo jed: krompirjeve polpetke – fanikohen.  S projektom smo tako obogatili in popestrili dejavnosti v vrtcu.

 

 

Anja Grošelj, nosilka projekta

Dostopnost