Skoči na glavno vsebino

V okviru projekta Tedni vseživljenjskega učenja smo med 20. 5. in 31. 5. 2024 za učence naše šole v sodelovanju s krajani Krmelja izvedli različne delavnice.

1. DELAVNICA ROČNIH SPRETNOSTI
20. 5. smo se s sedmimi učenci odpravili v prostor Krajevne skupnosti Krmelj, kjer ustvarjajo članice društva Sončnice. Gospa Metoda Bec nam je pokazala njihove izdelke (voščilnice, nakit, dekoracije … ) in nas seznanila s tehnikami dela. Učenci so dobili vpogled v delo društva, nekaj novih idej pri ustvarjanju in izdelali so vsak svojo zapestnico, ki so jo odnesli domov.

2. JUTRANJA VADBA V NARAVI
Učenci vedo, da redno gibanje in telesna vadba ohranjata zdravje, povečujeta kondicijo in pozitivno vplivata na duševno zdravje. 23. 5. so se devetošolci priključili jutranji vadbi krajanov pod vodstvo gospe Irene Logar po metodi 1000 gibov. Spoznali so sklop enostavnih, strokovno postavljenih vaj, s katerimi razgibamo vse mišice in sklepe od dlani do stopal, pospešimo krvni in limfni obtok, izboljšamo ravnotežje ter zmanjšamo bolečine in otekline.

3. GRADIMO SKUPAJ
14 učencev od 1. do 8. razreda se je 27. 5. vodstvom učiteljice tehnike udeležilo delavnice, kjer so s skupnimi močmi gradili različne zgradbe z lego kock. Hkrati so gradili nove medsebojne vezi, saj so si izmenjali ideje in pridobivali veščine skupinskega dela. Urili so se v prostorski orientaciji, ročnih spretnostih, načrtovanju, konstruiranju in oblikovanju. Razvijali so matematične kompetence, kot so razmerja in geometrija ter vse povezovali z okoljem.

4. UČENJE DIGITALNIH VEŠČIN
30. 5. 2024 smo izpeljali delavnico Učenje digitalnih veščin, namenjeno upokojenim občanom Krmelja in učencem. Delavnico je vodil računalnikar Tone Žnidaršič. Udeležilo se je je 8 upokojencev in 5 učencev (Ela Kolenc, Aldijana Mulahusić, Manca Dražetić, Jaka Redenšek in Tian Gole), ki so pomagali pri usmerjanju in sledenju navodil.
Udeleženci so spoznali osnove računalništva, kot so prižiganje in izklapljanje računalnika, rokovanje z miško in tipkovnico, odpiranje map, pisanje in urejanje besedila v Wordu, iskanje po spletu ter kopiranje in shranjevanje besedila.
Upokojenci so pridobili nova znanja, ki jim bodo v sodobnem času zelo prav prišla, učenci pa so izkazali veliko potrpežljivosti, vztrajnosti in občutka za sodelovanje.

5. IZDELAVA INŠTRUMENTOV
Učenci 6. razreda so 31.5. pod vodstvom učiteljice glasbe Ane Pušnik izdelovali inštrumente. Najprej so v skupinah izdelali načrt (potek izdelave, izgled glasbila – skica). Izmislili so si ime za glasbilo ter se lotili same izdelave. Uporabili so reciklirane materiale, ki so jih prinesli od doma (embalaže od praška, prazne rolice, plastične jajčke, embalaže od hrane, konzerve, balone, plastične žlice, kuhinjske gumice itd.). Na koncu so skupine predstavile vsaka svoj izdelek oz. izdelke, postopek izdelave ter na glasbila tudi zaigrale.

Koordinatorka
Sabina Vizler

Dostopnost